2012. szeptember 23., vasárnap

Fujitsu Lifebook U772, a második generációs Ultrabook


U772 kívülről

Május elején azzal fejeztük be a legelső, négymagos mobil Ivy Bridge processzor elemzését, hogy – a korábbi gyakorlathoz hasonlóan – a notebookokba a kétmagos megoldások lesznek érdekesek. Jó egy hónapot kellett várni ezen lapkák startjára, de csak eljött az idő: íme, itt a kétmagos, 22 nm-en készülő Core i!
Korábban, az asztali gépekbe szánt verzió elemzésénél már leírtunk az újdonság minden lényeges részletét, ezek érvényesek a mobil verziókra is. Dióhéjban összefoglalva, az Ivy Bridge CPU része minimális módosítással jött át az előző Sandy Bridge-ből, az integrált grafikus magot viszont teljesen újratervezték, a lapka pedig 32 nm-es helyett 22 nm-es gyártástechnológiával készül. Apró, de fontos momentum, hogy immár a platformhoz tartozó vezérlőchipek natívan támogatják az USB 3.0-t. Fogyasztás – legalábbis TDP kategóriák – terén nem sok változás történt. A négymagosok többnyire a 45 wattos, a kétmagosok a 35 wattos osztályba férnek bele, az alacsony fogyasztásúak most is 17 wattosak.
Hivatalos bemutatkozása napján került hozzánk a Fujitsu első Ultrabookja, a Lifebook U772, melyben az Ivy Bridge család egyik alacsony fogyasztású, 17 wattos modellje dolgozik. Természetesen a laptop különösen vékony, egészen pontosan 16 milliméteres. Nagyon mutatós, kéttónusú borítást kapott, de a fekete-vörös mellett várható kevésbé feltűnő, elegánsabb fekete-ezüst színben is.
Amikor kiderült, hogy a Fujitsu Ultrabookját kapjuk tesztre, kicsit aggódtunk a megjelenése miatt, mert a gyártó eddigi laptopjai – finoman fogalmazva – általában nem voltak valami mutatósak. Az U772 formatervét viszont sikerült nagyon jól eltalálni. Nem akar másra (Apple termékre sem) hasonlítani, van egyénisége, kisugárzása határozottan kellemes, amit tovább erősít a burkolat fémes tapintása. A ház nem unibody és nem is alumínium, hanem még könnyebb és még rugalmasabb magnéziumötvözet, emiatt viszont meglehetősen hajlékony.
Belül a fekete szín dominál, aminek egyhangúságát feldobja a külsőről átnyúló, széles zsanér színe. Szerintünk alulra, a touchpad környékére is jó lenne még belőle. Az Ultrabookokra jellemző, nagyon lapos billentyűzet fölött mutatós bemarásokat használtak díszítésül, nekünk ez a részlet is bejött, az integrált gombos, jó nagy touchpad szintén mutatós.
Nagyon kellemesre sikerült a Lifebook U772 formaterve, szerencsére a zsanér nyílási szögét sem áldozták fel, mint sok konkurens. Ellenben gondban voltunk a gép masszivitásával kapcsolatban. A burkolaton felhasznált magnéziumötvözet rettentően könnyű, a notebook 45 wattórás akkuval másfél kilogrammot nyom, cserébe meglehetősen anyaghiányos érzést kelt. Az illesztések elsőrangúak, de a fedél és a billentyűzet is erősen rugózik, a zsanér pedig annyira lazán jár, hogy bízunk benne, csak a mi előszériás tesztgépünkre jellemző ez, mert egy prémium géphez és a többi részlethez ez nem igazán méltó.
Termék megnevezéseFujitsu Lifebook U772
ProcesszorIntel Core i5-3427U 1,80/2,80 GHz
LapkakészletIntel UM77
Memória4 GB DDR3-1600
Kijelző14"-os, 1366x768 pixeles TN+film panel
LED háttérvilágítással, matt felülettel
GrafikaIntel HD Graphics 4000 – integrált
Hangnyolccsatornás Realtek ALC269
Merevlemez2,5"-os Micron 128 GB SSD – SATA 3.0
Optikai meghajtónincs
KommunikációIntel IEEE 802.11b/g/n, Intel Ethernet, Bluetooth 4.0
Interfész- 2 db USB 3.0,
- 1 db USB 2.0,
- HDMI monitorkimenet,
- Ethernet (átalakítóval),
- audio ki- és bemenetek
Extrákwebkamera, kártyaolvasó, dokkolhatóság, TPM
Akkumulátor4 cellás – 45 Wh
Méret327 x 226 x 16 mm
Tömeg1,5 kg
Operációs rendszerWindows 7 Professional 64 bit
Gyártó honlapjawww.fujitsu.hu
Fogyasztói árkb. 380 000 forint
Garancia3 év
Bizony, a Fujitsu Lifebook U772 még az Ultrabookok között sem lesz olcsó. Egyelőre még folyik a beárazása, de az alapmodellnél is 350 000 forint körüli árral lehet számolni a július eleji rajtkor. Processzorból egyelőre két i5-ös (i5-3317U és i5-3427U), illetve i7-3667U várható, lesz 128 és 256 GB-os SSD-s, illetve hibrid adattáras (32 GB SSD és 500 GB HDD) megoldás. Érdekes extra lesz a mobilnetes modul, mert a Lifebook U772 lehet az első 4G LTE modemes Ultrabook, de emellett kapni majd sima 3G modemmel és nélküle is.

Használat közben

Csatlakozók terén egy nagyon kényelmes, bár lassan már általánossá váló minimumot kínál a Lifebook U772. Három USB aljzata van, ebből a két jobb oldali 3.0-s. Őket egy HDMI követi, a bumszli D-Subot lehagyták, az Ethernet konnektor pedig egy kis átalakítóval köthető be. A másik oldalon található a fülhallgató-kimenet, egy USB és mellette zavaróan közel a Kensington zár felfogatója. Jó hír viszont, hogy más Ultrabookokkal ellentétben a Lifebook U772 egy jó nagy, oldalsó szellőzőnyílást kapott, ami reményt ad a halk hűtésre.
Ezzel még nincs vége a csatlakozóknak, mert alul, a fémfenéken olyat láttunk, amit Ultrabookon eddig még soha: dokkolócsatlakozót. Pontosabban port replikátorét, mert a várhatóan 25 000 forint környékén megvásárolható kiegészítőn csak extra csatlakozók (pontosan még nem tudjuk milyenek) lesznek, meghajtóhelyek (mondjuk DVD-írónak) nem. Alulra került még a 3G modem kártyanyílása, és itt található (az első lábak mellett kétoldalt) a két kis hangszóró. Talán senki nem lepődik meg azon, hogy a fenéklemezt egybeszabták, bővíteni legfeljebb ennek eltávolítása után lehet, de lényegében nincs is nagyon mit.
Sajnos a Lifebook U772 igazi ultrabookos billentyűzetet kapott. A gombok még ebben a kategóriában is laposnak számítanak, alig-alig emelkednek ki a rugalmas, de a Samsung Series 5-nél azért jobb burkolatból. Nyomásútról és nyomáspontról szinte nem is lehetett beszélni, a zsanér mellett ezt a – meglehetősen fontos – részletet találtuk igazán gyenge pontnak.
Sokkal kellemesebb volt a touchpad. Kényelmesen nagyra szabták, és bár nem elsőrangúan, de a gombok integrálását is tisztességesen megoldották. Jól érezhető a mozgásuk, lenyomásuk közben mégsem toltuk odébb az egérkurzort. A csuklótámasz jobb alsó sarkába integrálták az ujjlenyomat-olvasót, illetve itt találunk pár kéken világító állapotjelző LED-et. Jobbra felül, a kerek bekapcsoló mellett pedig az energiatakarékos mód gombja és a leragadó billentyűk fényei sorakoznak.
Kijelzőpanelből egy átlagos TN+film technológiásat építettek a Lifebook U772-be. Matt felülete a 224 cd/m²-es maximális fényerővel és a 250:1 körüli kontrasztaránnyal alkalmassá teszi világos, akár szabadtéri környezetben való használatra, nem kell majd tükörképünket bámulni benne. Betekintési szögei átlagosak, szemből nézős, notebookos használathoz bőven megfelelőek. Kalibrálással színárnyalatait közel tudtuk hozni az optimálishoz, de nyilvánvaló, hogy egy kis Ultrabook nem grafikai munkára való. A Fujitsu Lifebook U772 színprofilja innen tölthető le, a maximálisnál kettővel alacsonyabb fényerőn adja a legpontosabb árnyalatokat.

Melegedés, fogyasztás

A vékony Ultrabookok egyik, ha nem legnagyobb problémája a melegedés szokott lenni. A laposra szabott, kisméretű házba rendszerint nem fér nagy hőleadó és ventilátor, ráadásul gyakran a normális szellőzőnyílás a formaterv áldozatául esik, és a végeredmény egy forró, sivító, throttlingoló valami lesz. Szerencsére a Fujitsunál másképp gondolkodtak, és a 14 hüvelykes ház, valamint a termetes oldalsó szellőzőnyílás az alsóval kiegészítve egészen kecsegtető. Nyugalmi állapotban, 24 °C-os szobahőmérséklet mellett teljesen rendben volt a laptop felületi hőmérséklete, hűtése pedig kikapcsolt, és az SSD révén ilyenkor néma csendben maradt.
 
Vigyorogva nyomtunk rá a terhelést indító gombra, vártuk a pillanatokon belül jelentkező sivítást, de alapos meglepetést kaptunk helyette. Nem, nem robbant fel a Lifebook, de különösen csendben, egy átlagos notebook 25 dB-es szintjén dolgozott a ventilátora, és még a magas hangszín is elmaradt. Félórányi terhelés alatt csak megközelíteni sikerült a 80 °C-os CPU hőmérsékletet, thorttlingnak nyomát sem tapasztaltuk, az Ultrabook felületén mért, 40 °C-os meghaladó hőmérséklet pedig ilyen vékony gépnél elfogadható, különösen a 28 dB-es viszonylagos halkság mellett. Hasonló terhelésnél és felületi hőmérsékletnél a konkurensek 35 dB körül szoktak bömbölni.
 
Az Ivy Bridge processzorok a korábbinál sokkal erőteljesebb grafikus magot kaptak, ami várhatóan többet is fogyaszt, jobban melegszik. Szerencsére a Lifebook U772 a játékos terhelést is jól bírta. Igaz, hogy mostmár hangja elérte a 30 dB-t, de burkolata alig melegedett. Egyetlen dologra célszerű figyelni, hogy ölbe véve ne nagyon takarjuk el az alsó, bemeneti szellőzőnyílást.
 
Az Intel egyik fontos követelménye volt az Ultrabookoknál a hosszú akkumulátor-üzemidő, ami némileg ellentmond a vékony házba tehető, nem valami nagy áramforrással. A Lifebook U772 kategóriájához képest elég termetes, 45 wattórás akkut kapott, ami a takarékos Intel platformmal karöltve hozza az elvárt szintet. Nyugalomban, amikor minden energiagazdálkodási funkciót bekapcsoltunk és csak egy szöveges állományt pörgettünk, brutális, több mint kilencórás üzemidőt mértünk, de videózással az erős öt óra sem kutya. Teljes terheléssel azért kevesebb, mint két óra után nyúlhattunk a töltőért, ami több mint két óra alatt táplálta vissza az energiát. Fontos megjegyezni, hogy a kapacitás 80%-a már egy óra töltés után rendelkezésünkre állt.
Az akku méretéből és az üzemidőkből arra jutottunk, hogy az U772-ben lévő 14 hüvelykes kijelzővel is sikerült 5 watt alá vinni a nyugalmi fogyasztást, ami úgy 10%-os előrelépést jelent az előző generációs, Sandy Bridge processzorokhoz képest. Videózásnál nagyjából 8,7 wattot mértünk, ennél az Asus UX21 pár tizeddel jobb volt, de ott kisebb (11,6 hüvelykes) a kijelző. Teljes terhelésen 24,3 wattos fogyasztást számoltunk ki, míg a kisebb Asus anno 20,4 wattot tudott, vagyis a kisebb csíkszélesség nem hozott túl nagy javulást, vagy mégis?

A kétmagos Ivy Bridge ereje

Korábban láttuk, hogy fogyasztás terén nem mutatott lényeges előrelépést az új Ivy Bridge platform a Sandy Bridge-hez képest. Anno az asztali és négymagos mobil verziók tesztjénél láttuk, hogy CPU teljesítményben sincs számottevő fejlesztés és haladás, az IGP – ahol a legtöbb behoznivalója van az Intelnek – viszont sebességben és funkciókban is előrelépett. Hogy meglegyen az egyes generációk közt elvárt CPU teljesítménybeli különbség, az órajelekkel játszottak, amire ideális példa a nálunk járt Core i5-3427U. Alapórajele 1,80 GHz, ami a Turbo Boost révén 2,80 GHz-re felmehet, míg elődje, az i5-2467M picivel alacsonyabb órajellel (1,60 GHz) és szerényebb turbóval (2,30 GHz) rendelkezett, ráadásul az új modell 225 dolláros, míg a régi 250 dolláros áron kapható.
Processzor megnevezéseIntel Core
i7-3610QM
Intel Core
i5-3427U
Intel Core
i5-2467M
Intel Core
i5-2430M
CPU órajele2,3/3,3 GHz1,80/2,80 GHz1,60/2,30 GHz2,40/3,00 GHz
Magok/szálak száma4/82/42/42/4
Gyorsítótár6 MB L3 cache3 MB L3 cache3 MB L3 cache3 MB L3 cache
AIDA64 v2.30 – CPU Queen39 06718 36613 93419 549
AIDA64 v2.30 – CPU PhotoWorxx48 06421 68116 71918 921
AIDA64 v2.30 – CPU Zlib (kB/s)249,6100,879,1110,5
AIDA64 v2.30 – CPU AES362 333226 636187 270194 601
AIDA64 v2.30 – CPU Hash (MB/s)250210517241015
AIDA64 v2.30 – FPU VP83206129611541745
AIDA64 v2.30 – FPU Julia16 311683952557357
AIDA64 v2.30 – FPU Mandel8647363127833900
AIDA64 v2.30 – FPU SinJulia4164174713291865
Renderelés – Cinebench 10 1 CPU5581475335644778
Renderelés – Cinebench 10 x CPU21 2739784733610 096
Tömörítés – 7-zip benchmark (MIPS)17 603748657417205
Kitömörítés – 7-zip benchmark (MISP)17 790751558787916
Videókonvertálás – AGknot 2.55 (s)37577155
Memóriatesztek – AIDA642 x 4 GB
DDR3-1600
4 GB
DDR3-1600
4 GB
DDR3-1333
4 GB
DDR3-1333
AIDA64 v2.30 olvasás (MB/s)16 79811 93898629973
AIDA64 v2.30 írás (MB/s)16 65412 4721038810 397
AIDA64 v2.30 másolás (MB/s)17 99811 64795669697
AIDA64 v2.30 késleltetés (ns)53,857,469,057,9
Táblázatunkban kiválóan látható, hogy ez a játék az órajelekkel milyen drámai előrelépést jelentett. Az új, 17 wattos Core i5-3427U alaposan elpáholta az i5-2467M-et, a 35 wattos i5-2430M szintjén teljesített, amiről minden elmondható, csak az nem, hogy gyenge vas lenne. Ehhez adjuk még hozzá a korábbi tesztünkbenkimért, alkalmi játékhoz bőséges 3D-s teljesítményt.
A Fujitsu pedig mindehhez SATA 3.0 csatlakozója révén egy nagyon pörgős, Cruical C400 SSD-t tett hozzá, ami igazán fürge géppé varázsolta a Lifebook U772-t. Ha esetleg a memóriát 4 GB-ról 8 GB-ra és csatornáit egyről kettőre dupláznák, akkor a vörös-fekete Ultrabook – vagy akár bármelyik konkurense – videovágásra, illetve egyéb, hardverigényes feladatra is bőven elég lehetne.

Értékelés

Három részre bontjuk mai értékelésünket. Először is, itt van az Intel új Ivy Bridge processzorcsaládjának notebookba leginkább illő, kétmagos variánsa. Azonos órajelen a processzor CPU része nem lett gyorsabb az elődnél, viszont az egyes modellek ütemét, illetve a Turbo Boost mértékét szépen megemelték, amivel fenntartható a fejlődés illúziója. Persze erre a fejlődésre nincs sok szükség, hiszen már a Sandy Bridge CPU-k is iszonyatosan gyorsak voltak. Ahol kellett, az IGP-nél viszont szépen odatette magát az Intel, a HD Graphics 4000 lényegesen jobb lett a HD Graphics 3000-nél, ezért jár a masszív piros pont. Összegezve tehát kapunk egy gyorsabb (órajele miatt), fejlettebb grafikával bíró központi egységet a korábbi széria árszintjén; ennek csak örülni lehet.
A második generációs Ultrabookok irányából nézve szintén rózsásnak tűnik a helyzet, hiszen a kipróbált, 17 watt TDP értékű Core i5-3427U bombasztikusra sikerült, lealázta elődjét, és hozta a korábbi generáció közkedvelt, 35 wattos i5-2430M tagjának nagyon is korrekt teljesítményszintjét, miközben nem drágább nála. Ha viszont az Ultrabookok többi paraméterét nézzük, akkor egy meglehetősen fura dolog tűnhet fel a vékonyságot hangoztató reklámszöveg mögött...
Tudjuk, hogy a technológia az idő előrehaladtával egyre olcsóbb lesz: az a processzor (vagy teljesítménye), ami ma 225 dollárba került, rövidesen lényegesen kevesebb pénzért is megkapható lesz. Az anyag ára viszont állandó, sőt a kereslet növekedésével és a tartalékok csökkenésével még emelkedhet is. Így hát mit csináltak a gyártók, nagyjából minden elektronikai szinten? Hatalmas PR hadművelettel rávették a fogyasztót, hogy ami vékony, az jobb, azt kell akarni, még ha drágább is.
Pedig a vékonysággal elsősorban a gyártási és szállítási költségeket lehet javítani; Ultrabook-vonalon például olyan dolgokat kapunk cserébe, mint hajlékony ház, papírvékony billentyűzet, ordító hűtés. Felmerül a kérdés, hogy valóban szükség van-e Ultrabookra a rendes, tartós notebookok helyett, melyeket normális anyagból csináltak meg? Vagy a 35 wattos, gigantikus teljesítményű processzorokra, amikor a felhasználóknak csak úgy 5 százaléka használja ki a kijelzőt behorpasztó teljesítményt? Mi a magunk részéről inkább a 17 wattos (vagy még alacsonyabb) fogyasztást szeretnénk, és a 60 wattórás akkuval 10-12 órás üzemidőt!
Végül a Fujitsu Lifebook U772-re térve, ha ilyen szépek lesznek az új Fujitsu notebookok, mint ez a vékony Ultrabook, akkor kitörő örömmel várjuk őket. A vörös-fekete lapos gép megjelenésébe egyáltalán nem lehet belekötni, nekünk az sem fájna, ha ugyanez a ház fél centivel vastagabb lenne. Akkor miden bizonnyal belefért volna egy sokkal jobb billentyűzet, és reménykedünk, hogy a zsanér csak a mi modellünkben volt olyan gyenge, amilyen. Dicséretet érdemel a matt kijelző, még ha 14 hüvelykre jobban is illene az 1600x900 pixel. A Fujitsu példaértékűen megoldotta az Ultrabook hűtését, nagyra értékeljük, hogy komoly terhelésnél sem melegedett túlzottan, és nem kellett füldugót venni a használatához. Piros pont jár a 3G vagy 4G modemért és a port replikátor csatlakozóért is. Természetesen az ár meredek lett, alapfelszereltségben is megközelíti a 350 000 forintot, de itt egy prémium Ultrabookról van szó, ami nekünk nagyon tetszett.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése